Woonverzekering

Als woningbezitter of huurder van een woning kun je je tegen veel risico’s verzekeren. Maar welke woonverzekering is nu echt noodzakelijk voor jou? Dat hangt af van een aantal factoren. Hieronder zie je welke verzekeringen het meest voorkomen binnen het woonpakket.

Opstalverzekering
Heb je een eigen woning, waar nog een hypotheek op rust? Dan ben je verplicht om een opstalverzekering voor je woning af te sluiten. Deze opstalverzekering moet ingaan op de dag dat je woning aan jou wordt opgeleverd. Wat is precies een opstalverzekering? De opstal bestaat uit je woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen. Hieronder valt bijvoorbeeld een schuur, de schutting, zonnepanelen, sanitair en de vaste keukenkasten. De ’vaste’ onderdelen van je huis.

Als huiseigenaar heb je keuze uit verschillende soorten dekkingen. De ‘extra uitgebreide dekking’ en de ‘alle van buitenkomende onheilen (all-risk) dekking’ zijn de meest voorkomende soorten dekking. De extra uitgebreide dekking biedt dekking tegen brand, blikseminslag, diefstal, inbraak en andere in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. De all-risk dekking gaat nog een stap verder en biedt dekking tegen alle van buiten komende onheilen.

De hoogte van het verzekerde bedrag wordt gebaseerd op de herbouwwaarde van je woning. Voor het grootste deel van de woonhuizen kan een verzekering met garantie tegen onderverzekering worden aangeboden.

Inboedelverzekering
Alle roerende zaken die bij je huishouding behoren vormen samen je inboedel. Ook fietsen en zonwering horen hier bijvoorbeeld bij. Voor schade aan je inboedel kun je een inboedelverzekering afsluiten. Net als bij een opstalverzekering heb je keuze uit een verzekering met een ‘extra uitgebreide dekking’ of all-risk dekking tegen ‘alle van buitenkomende onheilen’.

De hoogte van het verzekerde bedrag wordt vastgesteld aan de hand van een inboedelwaardemeter of door je postcode en huisnummer op te geven. Je kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Voor kostbare zaken kan een aanvullende dekking of losse verzekering worden afgesloten. In de meeste gevallen biedt de inboedelverzekering een garantie tegen onderverzekering. Hierbij adviseren we je uiteraard graag, en kunnen we verschillende inboedelverzekeringen voor je vergelijken.
Hieronder staat in een schema in grote lijnen het verschil in dekking tussen ’extra uitgebreid’ en ’all risk’.

Tabel 3

Aansprakelijkheidsverzekering
Er gebeuren wel eens vervelende dingen waardoor je aan een ander materiële- of letselschade toebrengt. Dan is het prettig als je kan terugvallen op een aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan een derde die is ontstaan door jouw toedoen of nalaten. Heb je kinderen? Dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering ook ongelukjes van je kinderen waar je zelf geen schuld aan hebt, denk bijvoorbeeld aan het klassieke ‘bal door het raam-incident’. Een aansprakelijkheidsverzekering kent echter ook harde uitsluitingen, zo is schade door motorrijtuigen, lucht- of vaartuigen uitgesloten.

Rechtsbijstand verzekering
Kom je in een situatie terecht dat iemand je schade toebrengt en hiervoor zijn of haar verantwoordelijkheid niet neemt? Dan kun je met een rechtsbijstandverzekering aanspraak maken op juridische bijstand. Zij zullen je dan de zorg voor het verhalen van je schade uit handen nemen. Je kunt een rechtsbijstandverzekering ook zelf benaderen voor het beoordelen van juridische documenten waar je dan mee te maken krijgt. Zo voorkom je dat je een handtekening zet onder iets, zonder dat je precies weet wat het inhoudt. En waar je later misschien wel spijt van krijgt.

Waarom kies je voor een verzekering via Ascol Verzekeringen?

  • Persoonlijk advies.
  • Beste prijs- / kwaliteitsverhouding.
  • Regelmatige controle.
  • Ontzorgen.

Direct online verzekeren
  • Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om. Lees hierover meer in onze privacyverklaring.

Particulier

Meer informatie

Zakelijk

Meer informatie