Zorg 2016
18 november 2015
Het circus van de zorgpolissen, hoe moet je kiezen? Zes belangrijke tips wat je moet doen.
Het hele jaar zie je ze nauwelijks, maar als de dagen weer duidelijk korter worden, barst het marketingbombardement in de media los. Dit is het simpele gevolg van een markt van 16 miljard euro die moet worden verdeeld. Bijna 17 miljoen Nederlanders moeten verplicht een zorgverzekering afsluiten, dat gaat om veel geld. Kinderen onder de 18 hoeven niets te betalen, maar volwassenen zijn al snel 100 euro per persoon per maand kwijt.
De tariefverschillen tussen de polissen waren de afgelopen jaren niet bijster groot, wat duidt op een gezonde prijsconcurrentie. Maar dit zegt niets, de polissen beginnen namelijk steeds meer van elkaar te verschillen. Onderstaand zes tips om dit circus goed te doorstaan.
1. LET OP!
Als je zelf niets verandert aan jouw polis, kan je er niet vanuit gaan dat alles hetzelfde blijft.
2. Wacht tot volgende week.
19 november moeten zorgverzekeraars hun maandpremie en de daaraan verbonden voorwaarden bekend maken.
3. Bepaal het type polis:
natura- of restitutiepolis, of een mix hiervan.
4. Ga zelf de voorwaarden niet lezen.
Dit klinkt dubieus, maar is wel zo realistisch. De voorwaarden zijn zo uitgedijd dat een zelfstandige analyse te lang duurt. De verzekeringsvoorwaarden van de gemiddelde zorgverzekering telde afgelopen jaar zo’n 100 pagina’s.
5. Laat je niet verleiden door vergelijkingssites, maar laat je adviseren door een onafhankelijk tussenpersoon.
Het wemelt van de websites die polissen vergelijken. Maar opgepast: al deze vergelijkingssites zijn het belangrijkste verkoopkanaal van zorgverzekeraars geworden. De sites ontvangen – bovenop de provisie – commissie van de verzekeraar voor iedere polis die ze verkopen. Vaak betaald de ene zorgverzekeraar meer commissie dan de andere en kunnen zij zo alsnog sturen in jouw keuze. Een onafhankelijk tussenpersoon wordt niet gestuurd door zorgverzekeraars of commissie hiervan en kan jou als onafhankelijke wel helpen met de beste keuze.
6. Bepaal of een aanvullende verzekering nodig is.
Het moeilijkst vergelijken zijn de aanvullende polissen. Dit is voor zorgverzekeraars een vrije markt. Alles is te verzekeren, zolang er maar vraag naar is. Zo hebben tandartsverzekeringen zich aardig uit de markt geprijsd. De eerste paar honderd euro is bijvoorbeeld voor eigen rekening en de jaarlijkse vergoeding is gemaximeerd op 500 euro, je kan in dat geval spreken van schijnverzekeringen.
